Имунизации при домашни любимциИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР

Подрастващите кученца и котета са неукрепнали и се нуждаят от специални грижи, с цел опазването на тяхното добро здравословно състояние.

Наред с правилното отглеждане и хранене на майката и на самите тях, те се нуждаят и от специфични грижи- имунизации и обезпаразитявания.

 

Имунизацията включва прилагането на серуми и ваксини, които биват едно- и поливалентни, според това срещу колко и какви болести се ваксинира или серумира.

Средният период от поставяне на една до друга ваксина е около 2-3седмици.

При ваксиниране на куче или коте, ветеринарния лекар преглежда и оценява внимателно физическото състояние на животното. Ваксинират се само здрави животни.

 

ВАКСИНАЦИЯ КУЧЕТА

 Най-често малките кученца се ваксинират за Гана, Парвовироза, Вирусен хепатит, Коронавироза, Инфлуенца , Лептоспироза и Бяс.

Първоначалната ваксинация се извършва обикновено на 6-7 седмична възраст. Още веднъж ви напомняме , че се ваксинират само здрави животни.

Последващите ваксинации са обикновено още две- на 8-9 седмична възраст, и на 12 седмична възраст.

След тази възраст кучетата се ваксинират веднъж годишно.

Взависимост от конкретния случай, възраст на животното,физическото му състояние или епизоотичната обстановка, ветеринарния лекар може да изготви индивидуален имунизационен календар за определено животно.

 

ВАКСИНАЦИЯ КОТКИ

 Болестите, за които се ваксинират котките са Панлевкопения, Ринотрахеит,Калицивироза, Бяс и Котешка левкемия.

Малките котета се ваксинират първоначално на 8 седмична възраст, след което се реваксинират на около 12 седмична възраст.

Преди всяка ваксинация котенцата се обезпаразитяват, като първоначалното обезпаразитяване може да се направи на 3 седмчна възраст.Ваксинират се само котета в добро здравословно състояние.

Възрастните котки се реваксинират веднъж годишно.