Инфекциозни заболявания 

ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ ПРИ КУЧЕТО

 

Инфекциозните болести, които се срещат често в страната са:

 

ГАНА (кучешка чума)

Силно заразно вирусно заболяване,често водещо до фатален изход. Има различни форми и засяга дихателната,храносмилателната и нервната система на кучето. Протича изключително тежко а при преболедували животни често остават трайни поражения.

За правилното му диагностициране ние разполагаме с диагностични тестове на водещи фирми. С тях диагностицирането на тази болест е бързо,удобно и сигурно.

Ваксинацията е единствения надежден начин за предпазване от това заболяване.

 

ПАРВОВИРОЗА

Вирусно заболяване,много често протичащо смъртоносно.Парвовирозата е силно заразна, може да обхване цялото кучило,протича с хемарагичен гастроентерит(кървава диария), висока температура, силна депресия, повръщане , дехидратация и сърдечни проблеми.

Редовната и навременна ваксинация предпазва кученцата от това заболяване.

 

ИНФЕКЦИОЗЕН ХЕПАТИТ

Вирусно заболяване засягащо черния дроб и кръвоносните съдове. Протича тежко,нерядко със смърт.

 

КОРОНАВИРОЗА

Вирусно заболяване протичащо подобнона парвовирозата с диария, повръщане , дехидратация и висока температура.

 

ЛЕПТОСПИРОЗА

Ензоотична заразна болест , засягаща и човека(зооноза). Протича с летаргия, треска , депресия,повръщане,възпаление на бъбреците и черния дроб(жълтеница) и аборти.

Разпространява се чрез храната,по полов път,урина или слюнка на заразени животни. Резервоар на инфекцията са най-често дивите гризачи(мишки,плъхове, прилепи), домашните животни,таралежите,костенурките,къртиците,кучетата ,котките и лисиците.

 

БЯС

Инфекциозна болест поразяваща ЦНС.Боледуват всички бозайници. Причинителят е вирус.Боледува и човека(зооноза). Бясът е сериозна заплаха за общественото здраве. В повечето страни се извършва задължителна годишна ваксинация против Бяс, и това е регламентирано със закон.

 

ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ ПО КОТКИТЕ

 

Котките страдат от много заразни заболявания,някои от които протичащи изключително тежко и завършващи с фатален край. Такива са Панлевкопенията,Ринотрахеит, Калицивироза,Левкемия, Бяс и Инфекциозен перитонит.

В нашата страна профилактиката на тези заболявания все още не е добре разбрана и не се извършва редовно от страна на стопаните, което води до широкото разпространение на тези опасни заболявания.

Голямата популация от бездомни котки, които са резервоар на инфекциите са другият фактор водещ до многото случаи на инфекциозни заболявания по котките.