Профилактика 

За безпроблемното отглеждане на домашните любимци е особено важна ранната и правилна профилактика.

 

  • Растеж и развитие: още със запознанството при първия преглед на домашния любимец, ветеринарните лекари се информират за здравословното му състояние, но още за наличието на генетични аномалии, проблеми в развитието като луксация на тазобедрената става, зъбния статус и наличието на паразитни заболявания. За проблемните животни се препоръчват мултивитамиини препарати. Следи се развитието на костната система и опасността от рахит. Наблюдават се ставите за вродени заболявания като дисплазия на тазобедрената става.
  • Инфекциозни заболявания: задължително е стриктното спазване на утвърдените в световен мащаб схеми за ваксинация. Ветеринарните лекари стриктно картотекират ваксинираните домашни любимци и сигнализират за предстоящи ваксинации. С това се предотвратяват инфекции като бяс на първо място, но още гана и други опасни инфекции, които все повече се срещат у нас и водят до смърт на животното в 80% от случаите.
  • Паразитни заболявания: всички регистрирани в България противопаразитни продукти са на разположение на ветеринарните ни лекари. В зависимост от населеното място, активностите на домашния любимец и други специфични показания, лекарите препоръчват най-удачния препарат от листата за външно и външно обезпаразитяване. Вътрешното обезпаразитяване по световно утвърдените схеми е задължителен елемент в профилактиката на паразитните болести. Изхождайки от възрастта, телесното тегло, физическото състояние, породата и района на пребиваване на домашния любимец, ще бъде избрана най-удачната схема за обезпаразитяване.